Bilgi Port - Türkiye'nin Bilgi ve Eğlence Portu

2019 Kurban Bayramı Ne Zaman?

BilgiPort

Technical
Yönetici
Moderatör
Katılım
21 Ağu 2017
Mesajlar
70
Puanları
18
Web sitesi
bilgiport.net
Kurban Bayramı, Hicri Takvim’e göre her yıl Zilhicce ayının 10. gününü takip eden 4 gün boyunca idrak ediliyor. Peki 2019 Kurban bayramı ne zaman? İşte Kurban ve bayram anlamı ile 2019 Kurban bayramı tarihi hakkında bilgi.

Bayram; ferah, neşe ve sevinç günü demektir. Her milletin kendi inancına göre dini ve milli birtakım bayramları vardır. İslâmda da senenin iki günü bayram ilan edilmiştir. Bunlar mübarek Ramazan ve Kurban Bayramı’dır.

Kurban Bayramı, Kameri takvime göre her yıl Zilhicce ayının onuncu günü başlar dört gün devam ederek sona erer.

Kurban, Allah’ın (c.c.) rızasını kazanmak amacıyla kurban edilebilecek özellikteki bir hayvanı belirti bir vakit içinde usulüne uygun olarak kesmektir. Müslümanlardan akıllı, ergenlik çağına gelmiş ve zekât verebilecek seviyede zengin olan herkes, kurban kesmekle yükümlüdür. Bu yükümlülüğün dayanağı Kur’an-ı Kerim’deki şu İlahî emirdir: “Biz, her ümmete kurban kesmeyi, ibadet olarak emrettik. Bir başka ayette de “Rabb’in için namaz kıl ve kurban kes. Buyrularak Allah (c.c.) için kurban kesmemiz emredilmiştir.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) Hicret’in ikinci yılından itibaren her Kurban Bayramı’nda kurban kesmiş ve Müslümanlara da kurban kesmelerini tavsiye etmiştir. Kurban, Allah’ın (c.c.) emrine uyarak O’nun rızasını kazanmak amacıyla kesilir.

Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre Kurban Bayramı ülkemizde bu yıl 10 Ağustos 2019 Cumartesi gününe denk gelecek. Kurban Bayramı resmi tatil günleri ise şu şekilde olacak;

2019 Kurban bayramı Arefe Günü 10 Ağustos Cumartesi

2019 Kurban bayramı 1. Günü 11 Ağustos Pazar

2019 Kurban bayramı 2. Günü 12 Ağustos Pazartesi

2019 Kurban bayramı 3. Günü 13 Ağustos Salı

2019 Kurban bayramı 4. Günü 14 Ağustos Çarşamba

Kurban Bayramı günleri “Hz. İbrahim’in duasıyla müminlerin tek yürek, tek vücut oldukları, aynı iman ve aynı ruhla mübarek ve mukaddes topraklara geldikleri, tek parça örtülerine bürünerek her türlü ayrıştırıcılığı bıraktıkları, tek merkezde, Kâbe’de tavaf ettikleri, tek meydanda, Arafat’ta toplanarak hac farizasını yerine getirdikleri mübarek zaman dilimleridir.

NEDEN KURBAN KESİLİR?
Kurban kelimesi sözlükte Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelir. Dini bir terim olarak ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Akıllı, hür ve dini ölçülere göre zengin sayılan kul, ilahi rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını keser. Böylece hem maddi durumu yetersiz olup kurban kesemeyenlere yardımda bulunmuş, hem de Allah’a yaklaşmış olur. Kurban ibadeti, İslam toplumlarının ‘şiarı’ sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri yerine getirilmektedir. Kurban, bir Müslüman’ın gerektiğinde bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir işaretidir. Kurban Hanefi mezhebine göre vacip, diğer mezheplere göre ise sünnettir. Dini kaynaklarda Hz. Muhammet’in kurbanını daima kestiği belirtilmektedir.

KURBAN NE ZAMAN KESİLMELİ?
İslam dininde kurban, kurban bayramının ilk üç gününde kesilir. Kurban kesim vakti bayram namazı kılınan yerlerde namazdan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde sabah namazı vakti olduktan sonra başlar ve bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz vakitlerinde kesilmesi dinimizce daha uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir. Şafii mezhebinde ise kurban, bayramın dördüncü gününde de kesilebilir.

Bayram gecesi ve günlerinde yapılması Müstehap olan şeyler

Bayrama önceden hazırlanılması, bu günlerin faziletinden istifade etmeye vesiledir. Bunlardan kısaca şöyle bahsedebiliriz:

• Bayram gecelerini dua ve ibadetle ihya etmek. Kaza namazı kılmak, Kur’an okumak, Allah’tan af ve mağfiret dilemek. Çünkü duaların makbul olduğu gecelerden birisi de bayram geceleridir.

• Bayram sabahı erken kalkmak,

• Yıkanıp temizlenmek,

• Yeni ve güzel elbiseler giymek,

• Dişleri fırçalamak,

• Güzel kokular sürmek,

• Sabah namazını camide kılmak,

• Güler yüzlü ve sevinçli olmak,

• Namazdan önce Ramazan bayramında hurma vb. tatlı bir şey yemek,

• Kurban bayramında ilk olarak kurban etinden yemek,

• Namaza mümkünse yürüyerek gitmek ve dönüşte başka bir yolu kullanmak,

• Yoksullara çokça sadaka dağıtmak,

• Bayram namazına giderken yolda tekbir getirmek,

• Çoluk çocuğa bolluk göstermek,

• Ramazan bayramı ise, fitreyi bayram namazından önce vermek.
 
Benzer Konular

Son Gruplar

Geri
Üst